07 maj 2009

Har en idé som jag inte vet om jag vågar satsa på

Det finns ju en risk för att jag blir arbetslös snart och sysslolösheten tär ju redan på mig. Det här är förta gången jag nog ens nämner mina tankar för andra, eller ja Jalle fick ta del av dem i tisdags, då var det första gången de kom över min läppar.

När jag var ute och gick senast så träffade jag på några riktigt bra vägar och natursköna områden. Tror ni det skulle gå att anordna vandringsturer på en sisådär 2 mil 4-5 timmar med fika. Ett samarbete med något lokalt kafé kanske som kan hjälpa till att tillhandahålla ex. lunchpåsar med dryck, mackor eller så.

Vi har ju ganska många norska turister här i Boden och fördomsmässigt tror jag ju att alla norrmän gillar att "gå på tur". Dessutom finns det nog folk från Boden som är dåliga på att upptäcka omgivningarna själva. Men frågan är ju vad man skulle kunna ta för en sådan tur per person. Det blir ju inga jättesummor direkt men det skulle göra att jag kom mig ut, fick lite sällskap och kanske tjänade en krona eller två, eller nej det dras ju av på a-kassan men det skulle kännas bra i alla fall. Funderade på om det skulle gå att få ett starta-eget-bidrag för turistverksamhet men frågan är om jag får min inkomstförsäkring när jag har det eller om jag bara har den när jag har a-kassa.

Jag såg att det finns de som anordnar "Naturpromenader" som beskrivs exempelvis så här (från Bitterna Lamm som jag själv funderar på att besöka i sommar):
Promenaden tar 3 timmar exkl fika och lunch
Färden går över ”Prästlundsparken” på berget bredvid oss, sedan till ”Höjerna”och letar efter backsipporna. Den fortsätter ett tag längs en väg, som har varit delvis stensatt.Fika.På vägen hem går vi till ”Höga sten”, tre bautastenar till Oden, Tor och Frejs ära.
Jag kanske inte kan peka ut några spännande runstenar mm men vi har ju roliga militära kvarlämningar istället :-) Och lunch skulle väl gå att ordna i samband med någon lokal restaurang/fik.

Skulle även vilja anordna lite längre vandringsturer med övernattning men vi har ont om bra sådana ställen här uppe konstigt nog. Men tex. ta sig Boden-Harads och bo på Brittas Pensionat eller ex. till Spiken i Gunnarsbyn. Men är man inte knäpp som mig vill man nog inte gå hela den sträckan i ett, längst 97:an är det 4,9 mil och en bit in i skogen skulle det bli lite längre. Tyvärr ligger de små orterna längst med vägen på precis fel avstånd antingen för nära Boden eller för nära Harads och jag vet inte ens om det finns något bra ställe att gå på. Får väl ge mig ut och kolla :-) Det vore ju kul med ett sammarbete annars med någon gård som har ex. en gäststuga.

Ni hör ju hur jag drömmer om att få arbeta med det jag älskar i mitt privatliv. Jag trivs oerhört bra med det jag är utbildad till, jag brinner för problemlösning och systemutveckling, gillar även säljbiten. Men tänk att få kombinera fritiden med arbete. Sen många år tillbaka har jag även burit på en dröm att öppna ett B&B någonstans här i närheten men nu har någon annan hunnit före och jag vet inte hur många man kan ha i en liten håla som Boden. Fast å andra sidan är deras mer som ett hotell. Jag vill ha ett litet, ett där man max tar emot sisådär 5-6 gäster. Drömen vore ju att ha ett hus på landet och ha en gäststuga eller annat boningshus på tomten där gästerna kan bo. Ett mindre vandrfarhem skulle funka också, såg det perfekta stället relativt centralt i Boden nära vatten för något år sedan men nu är det uthyrt till ett företag som tillverkar stuff.

Men varifrån skall jag få pengar till något sådant, vårt hus behöver renoveras rejält innan det är säljbart, hur skulle jag få sambon att vilja flytta ut på landet? Så den biten får bara vara en dröm. Men anordna vandringsturer tillsammans med någon borde väl gå? Kanske en kombination med kanotturer, sådana företag finns det en del här i närheten. Det finns ju en fin kanotled. En vandringstur dit, övernattning och sen kanottur? Eller skall jag stoppa ner dessa tankar tillsammans med B&B i "ja ja du får plocka fram det de gånger du passerar det perfekta stället men stoppa tillbaka det snabbt igen"?

Hur kommer det sig att jag som aldrig velat bli egen företagare, trivs så bra med att vara anställd bär på de här drömmarna och ibland kan bli ledsen över att jag inte har en susning om hur jag skall förverkliga dem eller hur jag skall våga. Det är väl kanske som de sa i Draknästet, som entrepenör måste man våga ta risker. Vågar jag det? Fast jag kanske måste skaffa mig någon form av utbildning inom ämnet innan man ens får anordna sådant?

Om man tittar på Naturens bästa, som listar ekoturistaktiviteter så är bara 4 aktiviteter registrerade i Norrbotten. Var är alla andra friluftsföretag, vi har ju massor.

Men nu började solen skina ute så jag skall ta mig ut men tyvärr inte på promenad för jag måste handla presenter till Vincent och då kan ju inte han gärna vara med så det måste ske nu. Fan också för vädret är verkligen tokfint. Men hmm han måste ju inte få paketen på morgonen va? Jag skulle ju kunna handla när han är på skolan i morgon hmm.... Kan ju köpa något litet ikväll som han kan få som morgonpaket. Får man göra så? Eller så kanske jag hinner åka och handla när sambon kommer hem strax efter 5. En kortis runt sjän skulle jag ju hinna nu vilket som. Velpottan Bea.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Joakim Källström sa...

Kör på din idé. Det kostar inte många slantar att registrera ett företag.

Béatrice Karjalainen sa...

Registrera företag är väl inte det största hindret. Om jag reggar bolag sabbar jag helt min möjlighet till a-kassa så jag vågar definitivt inte börja där. Jag måste ju till att börja med klura ut om det är möjligt att göra det jag vill.