27 maj 2009

Världens bästa skola utan datorer?

Läste i ComputerSweden idag att det råder akut brist på datorer i skolan. Bara var fjärde lärare har tillgång till egen dator och det går 6 elever i snitt per dator i skolan. Att man inte har en hel klassuppsättning av datorer i varenda skola kan jag förstå, det finns så mycket undervisning som sker utan datorer. Men att lärare inte har tillgång till dator när de behöver för att skriva veckobrev, hålla kontakt med föräldrar, efterforska material, sköta skriftliga omdömen och allt vad nu lärare gör är ju helknas. Jag antar att de flesta lärare i de lägre åren i alla fall har lektioner samtidigt och icke lektionstid samtidigt hur skall de då samsas vid ett fåtal datorer?

Förväntas de ta med sig arbetet hem och sitta vid en hemdator och sköta allt? Hur skall de kunna vara IT-förebilder för barnen om de själva alltid måste stressa vid en dator?

Jag vet inte hur det ser ut på mina barns skola för lärarna, ser att det finns lite datorer i små krypin lite här och var och varje klassrum har en dator och en smartboard. Det finns inte datorer till alla barnen (som går i F-3) men de jobbar ändå vid datorer i skift när så behövs. Det fungerar för barnen i undervisningen men skiftgång hade jag aldrig accepterat om jag var lärare. Datorn är ett så pass viktigt verktyg att man måste kunna ha tillgång till det när det behövs. Om de inte får tillgång till datorer så kan de heller inte utveckla användandet av tekniken. Om jag ser på barnens skola igen så har de ett IBM Lotus Quickr-system där man kan ta del av veckobrev mm, ett skitdåligt system som dessutom uppdateras väldigt sporadiskt. Det går inte att prenumerera på nyhetsbrev eller få ett RSS-flöde med ex. veckobreven, rektorns information. Om lärarna varit lite mer uppdaterade inom IT kanske de kunnat ha lite mer interaktivitet med oss föräldrar via ett elektroniskt medium dessutom. Vi har exempelvis inte fått ut någon e-postadress till lärarna, de finns förvisso på kommunens webbplats men jag har ingen aning om de läser sin post eller inte.

Alla pratar om ett it-samhälle men i skolan (finns undantag) verkar de ha fastnad vid blåstencilerna. Hur skall vi då få världens bästa skola?

Hur är det på ditt/dina barns skola?

(Bilden kommer från crondeaustock.xchng)

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Ann sa...

Ha! Anmälde mig som intresserad av att testa skolans elektroniska anslagstavla för föräldrar, där man skulle kunna se sitt barns frånvaro, osv, men har ännu inte hört något. Det var snart 1½ år sedan.
Fast matlistan finns på skolans hemsida, och det är ju himla bra. ;)

Som varande lärare själv, så har jag faktiskt i praktiken min egen dator. Meeen eftersom den är stationär och inte helt sprillans, så föredrar jag att släpa runt på min lilla bärbara istället, och köra media från den. Klassrummen har en dator för läraren, typ. Fyra datorsalar för eleverna, strax över tusen stycken. Sist jag hörde något, åtminstone.
Nu ska Smartboards ha installerats i de flesta klassrum när jag varit borta - gick en halvdagskurs i det innan jag blev sjukskriven för ett år sedan - så jag hoppas på att det går lättare att använda sig av t ex de online-resurser som finns för SFI.