09 maj 2009

Har vi infört livegendom i Sverige?

Läste det här i Aftonbladet om a-kassa. Livegen är ett för lindrigt ord, de hade nog mer rättigheter. Villkoren för att få ut sin försäkring man betalat för är betydligt värre än de regler som gäller för de som har en anställning. Vissa saker får man göra när man arbetar, man får idrotta på sin fritid, man får vara ledig för att gå på begravning och man får formulera sina tankar i en blogg. Man får även ha bisyssla som drar in lite inkomst och man kan påbörja den bisysslan när man vill, man måste inte ha varit anställd ett år. Inget av detta kan man göra när man går på a-kassa. Men ingen på arbetsförmedlingen kan tala om exakt vad det är man förväntas göra under dagarna, exakt vilket schema bör man ha?

Jag måste skaffa mig ett jobb innan jag måste ruta in mitt liv totalt efter hur AF kräver att det skall vara. Hur jag måste söka arbete 8 timmar om dagen och vara tillgänglig 24 timmar om dygnet, helst duscha med mobilen i handen och absolut inte åka och besiktiga bilen eller gå på vårdcentralen och ta ett Hb-värde. Att jag verkligen vill arbeta, att jag redan nu lusläser annonserna och skickar iväg ansökningar på allt jag hittar kommer inte ha någon betydelse, jag kommer ses som en person som är lat och bara vill ligga på soffan och pilla naveln och håva in fett med pengar. Jag får ont i magen, och paniken kommer krypande.

5 kommentarer:

Anna sa...

Ja, det är helt sjukt! Och allra värst att ingen kan upplysa om hur reglerna exakt ser ut. Tankarna går till Kafka och Processen...

Vronkan sa...

Det är helt galet hur det fungerar! Det är klart att det är bra med regler. Många försöker slinka igenom systemet. Men det drabbar alltid fel människor av nån underlig anledning.

Béatrice Karjalainen sa...

@Anna det är det som är det jobbigaste. Att reglerna som de säger är så klara samtidigt är hur luddiga som helst. Man har inte en susning om vad man får göra/inte göra. Jag tycker att så länge man söker det antal jobb man skall göra enligt handlingsplanen och kan inställa sig till jobb/intervju inom 24 timmar så har inte AF något att göra med vad man gör. Viss viss sidoinkomst skall reducera a-kassan men i övrigt måste man få leva.

Annifey sa...

Kommer du att fortsätta blogga om du inte får job innan du blir arbetslös?

Jag är fan tveksam till om jag törs. Samtidigt är det ju min bästa ventil ju :(

Béatrice Karjalainen sa...

@Annifey Jo i min privata blogg kommer jag fortsätta. Har jag lyckats göra det parallellt med jobb och arbetslöshet en sväng tidigare så skall jag väl kunna söka jobb och göra det nu också tycker jag.