21 maj 2009

Kaospromenad

Kom iväg på tok för sent kring 12:30, akutköpte en ljudbok för 175 kr för att ha något att lyssna på, tog en evighet att föra över till spelaren. Drog iväg till Sundom i Luleå för där fanns en gångstig som gick tvärs över Gussön hade jag sett. Väl framme krängde jag på mig ryggan med en liten termos te och några mackor samt äpplen i och gjorde mig redo för att gå iväg. När jag klev ur bilen satt det några fiskare i en båt och tittade nyfiket på mig och utbrast "Men det var ju en tjej". Upptäckte att min pulsklocka nog var kvar hemma så jag slängde in pulsbältet i bilen innan jag gick iväg. När jag hade kommit en bit så skulle jag trycka ner kartan i en sidoficka, vad låg inte där om inte pulsklockan. Den hade nästan slut på batteri så jag kopplade ihop den med batteripaketet som låg i ryggan och fortsatte gå. Tyckte dock det var konstigt att det efter 24 minuter fortfarande inte hade pipit för att tala om att jag gått 2 km så av med ryggan. Puckobea hade glömt att slå på batteripacket.

Sen gick jag i idyllisk skogsmiljö, skönt underlag underbar sommarvärme med en ljummen vind. Helt perfekt. Jag såg en del fotovänliga saken men puckobea hade inte bara glömt att ladda pulsklockan hon hade även lämnat sitt SD-kort till kameran hemma. Plötsligt såg jag vatten och hus. Min perfekta avståndsbedömning hade inte funkat i stressen hemma. Det var bara ca 5 km tvärs över ön och det hade bara gått 56 minuter.

Jag började gå längst med vägen och hittade en skylt som sa "Grillplats" och pekade ner mot vattnet. Jag klev av vägen, in i en härlig tallskog där en smal stig slingrade sig fram mellan träden och plötsligt dök ett vindskydd upp perfekt placerat vid vattnet. Jag log mig ner och åt mina mackor och åt ett äpple. Var på tok för varmt för att dricka te. Njöt av solen vid strandkanten en stund.

Jag hade sett på kartan att det skulle gå en stig upp mot norra sidan men att den stannade på mitten och sen var det tomrum ett tag innan en annan stig tog vid. Ibland har man tur när man går ut på en sådan stig att det faktiskt är hyfsat upptrampat mellan stigarna också. Det kanske det var men jag hittade det inte och gick därmed lite väl snett och kom inte alls fram till den andra stigen. Jag hamnade i våtmark och tät risig granskog istället så farten blev definitivt lidande. Jag hade koll på väderstrecken trodde jag men vips gick jag 90 grader fel. Men med hjälp av kompassen kom jag på rätt spår igen men skippade att ta mig till stigen som kom norrifrån.

Jag ramlade ut ur skogen på ett stort fält och lyckades hitta vägen tillbaka till bilen.

Dit skall jag nog åka tillbaka och försöka gå åt andra hållet och hitta igen var stigarna möts. För det var ett mysigt ställe om än lite för kort tur.

Min GPS fick inte med hela turen så jag har ritat en med MapSource istället. Det gula är hur jag gick, det lila är där jag tänkt gå.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: