28 maj 2009

Kom igen nu Jusek ni har medlemmar utanför Stockholm

Jag var kund hos Sveriges akademikerförmedling och var grymt besviken på deras verksamhet. Ett tag senare lade de ner helt. Jusek lovade att erbjuda motsvarande tjänster för sina medlemmar under eget flagg och idag kom ett mail:
Använd Juseks nya karriärstöd
Söker du jobb eller funderar på nya utmaningar? Nu lanserar Jusek flera nya medlemsförmåner inom förbundets Karriärstöd. Det innehåller bland annat professionell karriärcoachning, att träna på anställningsintervjuer, kurser, seminarier och workshops.
Men den tjänst som jag verkligen behövde från akademikerförmedlingen, "externt nätverk" kan de givetvis inte ge mig och tittar vi på resten:
  • Coaching, det är bara info om hur AFs coaching fungerar och vad man skall tänka på.
  • Simulerade anställningsintervjuer, "Tjänsten erbjuds för närvarande i Stockholm, där vi samarbetar med Jurek Bemanning." Vi är nog ganska många medlemmar som bor på annan ort och hur mycket vet en som rekryterar ekonomer och jurister om min bransch?
  • Att söka nytt jobb, innehåller en länk till Juseks karriärplaneringsverktyg och lite allmänna råd om hur ansäkan skall skrivas, inget nytt direkt. Karriärplaneringsverktyget är en mängd frågor om vad man gör nu, vad man vill göra och vad man kan.
  • Granskning av CV & ansökan, sker via e-post så det kan man ju testa men undra på vilket sätt det skiljer sig från det coacherna via AF gör det, vad gör man om de säger olika saker och tänk om min coach på Trygghetsrådet säger en tredje sak. Inte helt ovanligt.
  • Läget på arbetsmarknaden, innehåller statistik och prognoser om arbetsmarknadsläget just nu. Trodde jag i den för systemvetare står det "Rapporten är producerad i oktober 2005-februari 2006" och texten "Andelen av Juseks medlemmar som fått ersättning från a-kassan har ökat något det första kvartalet." känns inte så uppmuntrande.
Så vad är det jag får, CV-granskning och hjälp att planera min karriär genom några frågor, det är inte ens ett formulär att fylla i. Och jag får arbetsmarknadsstatistik och information från början av 2000. Nä Jusek jag trodde ni kunde bättre än så för alla de pengar jag ger er varje år. Är det jag som är för krävande som vill ha lite mer av mitt fackförbund än det jag kan få hos AF. Eller menar Jusek att det som AF ger är så dåligt att man bör använda deras tjänster istället? Man anar nästan det när man under coaching läser:
Arbetsförmedlingen har i sin upphandling ställt låga krav på coacherna och vad som ska levereras.
[...]
Jusek vill gärna veta vad du som medlem tycker om Arbetsförmedlingens jobbcoacher. Dela med dig av dina erfarenheter till karriärcoach Elisabeth Johansson.
Till studenter ger de råd om ur man skaffar sig kontakter och bygger ett nätverk men inte under avdelningen för arbetssökande, tar man för givet att alla som varit i arbetslivet har en drös med kontakter? Visst har man kontakter men kanske inte rätt sort. De flesta jag känner jobbar på små bolag som kämpar för sin överlevnad. De som jobbar på större bolag eller i en lite högre ställning är på bolag i Stockholm till stor del och främst söker jag ju arbete med bas i Norrbotten (men reser gärna).

I övrigt har Jusek seminarier och workshops emellanåt men jag tror inget någonsin varit norr om Dalälven tror jag.

Snälla Jusek tala om för mig att jag läst alldeles snett på webbplatsen säg att jag missat karriärcoachingen, de simulerade anställningsintervjuerna, de givande seminarierna, kurserna och workshop utanför Stockholm. Visa att ni är ett förbund även för oss som råkar bo på annan plats än huvudstaden. För jag bröjar bli trött på att varje gång jag vill nyttja mitt medlemskap få höra "Vi har fullt upp med våra medlemmar i Stockholm" som var det svar jag fick första gången jag ringde Jusek och ville ha lite hjälp när en konkurs närmade sig med rasande fart. Kanske dags för mig att byta till Unionen som faktiskt verkar bry sig om sina medlemmar även i Luleå/Boden.

Min arbetslöshet närmar sig med rasande fart, 1 månad kvar. Som tur är har jag en jättebra coach på Trygghetsrådet men jag har inte en aning om hur länge jag har henne. Det har gått ett år sen Operax lade ner och jag han ju bara vara 10 månader på Logica vilket inte kvalificerade mig för en omgång.

Men jag kommer inte behöva tjänsterna för innan 1 juli SKA jag ha ett nytt jobb ordnat och klart så är det bara.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: