07 juni 2009

Bokfrossa och chick lit-funderingar

Var på Dollarstore för att kolla på krukor idag och såg att de hade pocketböcker. Som jag tidigare skrivit om så är jag en boksamlare och kan bara inte låta bli att köpa böcker. Idag blev det:
Mig äger ingen av Åsa Lindeborg
En studie i rött, Sir Arthur Conan Doyle
Med lätta bevis av Jacqueline Winspear
Ett helt fulländat brott, Tanguy Viel

Sen var jag ju tvungen att köpa böcker till Chick lit-kursen. Har lite ångest, hade hoppats på att kursen skulle tala om "läs dessa böcker" eller "välj bland dessa" men nu fick vi fria tyglar (förutom en bok) att välja ca 3000 sidor chick lit. utan att få någon som helst anvisning till vad de åsyftar med chick lit förutom det som stod i kursbeskrivningen:
Kursen behandlar mot bakgrund av klassisk kvinnolitteratur samtidens chick lit, som utifrån vardagens problem och glädjeämnen beskriver den moderna kvinnans liv. Med stöd av litteraturkritiska metoder närstuderas ett antal texter. Kursen problematiserar också populärlitteraturens betydelse för dagens läsning och identitetsskapande.
Wikipedia definierar chick lit. så här:

Chick lit, från chick (i betydelsen ung kvinna) och lit (litteratur), en litteraturgenre som skildrar livet för storstadskvinnor i 20- och 30-årsåldern. Genren etablerades år 2000. Oftast är böckerna skrivna av kvinnor och riktar sig till kvinnor. Karaktärerna är inte sällan över-analyserande unga kvinnor som söker perfektion, vare sig det är att hitta en partner, ett jobb eller en lägenhet.

Chick lit-genren tog fart med Bridget Jones dagbok på 90-talet. Genren har också betraktats som postfeministisk eftersom den ofta behandlar kärlek och förhållanden på ett okonventionellt sätt.

De böcker jag beställt är:
Dumpa Matthew av Jane Fallon
Bergdorfblondiner av Plum Sykes (obligtorisk läsning)
Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet, Eva Rice
Där regnbågen slutar, av Cecelia Ahern

Sen så har jag sen tidigare en bok liggande här hemma:
Mitt nya jag av Sophie Kinsella

Men jag kommer nog behöva ungefär 5-6 böcker till för att komma upp i 3000 sidor så snälla tipsa mig om böcker som är chick lit. men inte en massa drinkdrickande och överdrivet shoppande. Finns det inte chick lit. där huvudrollspersonerna är mer som mig? Eller nä jag är ingen modern kvinna helt enkelt, jag är ju inte ung så det kanske hänger på det. Eller mer korrekt, ett liv som mitt är nog knappast intressant i bokform.

Men titta vad jag hittade i ett annat kursdokument:
I övrigt är ni naturligtvis välkomna att använda er också av annan relevant akademisk litteratur om chick lit, lad lit, FLN-böcker, flickböcker samt kvinnors läsning.
Kanske får leta fram lite gammal tantsnusk och lite lad lit. vad det nu kan vara för böcker som faller inom den kategorin. Det finns ingen Wikipedia för Lad lit men Word Spy skriver:
A literary genre that features books written by men and focusing on young, male characters, particularly those who are selfish, insensitive, and afraid of commitment.
Hmm låter inte som några trevliga män i de böckerna. Kikade på amazon och de har 22 böcker taggade med lad lit och tre böcker taggade med bloke lit, att jämföra med 332 taggar på chick lit.

Min att-läsa-lista är uppdaterad med nya böcker, får väl hoppas jag hinner läsa dem också. Mindre datortid mer boktid.

Och nej jag hittade inga krukor.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Ullet sa...

Sängläge, om en kvinna som måste ligga till sängs sista tiden av sin graviditet. Chic-lit. :)