02 juni 2009

Jo sportbutikerna har nog blivit mer modebutiker

Tog med mig mina kläder och for ut mot Hertsön efter intervjun idag. Men när jag hade bytt om allt i bilen utom brallorna insåg jag att jag bara fått med mig byxbenen och inte själva överdelen av zip-offbyxorna och jag ville inte gå i mina dyra kostymbrallor. Klockan var inte så mycket ännu så jag tänkte jag far till Team Sportia och ser om inte de har några bra tunna vandrarbyxor som går att ta av benen på till ett bra pris (ungefär som de McKinley jag har nu och älskar). I så fall köper jag dem och åker tillbaka.

Jag kom till Team Sportia precis när de öppnade, gick ett varv på damavdelningen och hittade nada, visst fanns det byxor som gick att göra till shorts men de saknade fickor mm. När jag är ute i skogen vill jag ha kameran lättillgäglig i en benficka, kunna stoppa lite grejer i andra fickor. Fick syn på ett par trekvartsbyxor och några långa som gick att ta av benen en bit bort tillsammans med lite andra friluftskläder så jag tänkte ja men de har nog bara hängt dem där borta. Men tji fick jag, de bra byxorna var alla i herrmodell.

Jag letade upp ett biträde och sa, var har ni sådana här i damstorlekar och pekade på trekvartsbyxorna som såg så sköna ut. Hon sa här borta och gick mot damavdelningen, jippie tänkte jag, jag missade dem bara. Men nä hon visade "modebyxorna" jag ratat några minuter innan. Påpekade att jag tycker det är väldigt tråkigt att de verkar tro att kvinnor inte vill vara i naturen eller att om vi är det så har vi inga grejer med oss. Även jag har kamera, GPS och lite annat smålull med mig. Det var då hon sa det som står i rubriken "Jo sportbutikerna har nog blivit mer modebutiker". Varpå jag tillade "Men bara för tjejer" och det verkade hon hålla med om.

Är vi verkligen så få tjejer som gillar att vistas i naturen och vill ha för ändamålet lämpliga kläder. Eller är det så att butikerna bara tror att vi inte kan ha sådana intressen. Och hur skall fler tjejer vilja vara ute i naturen om det är så svårt att hitta billiga kläder som passar för dylika aktiviteter? Hur många tjejer har inte frusit i jeans och gympadojor för att de inte gått att få tag på kläder? Blev så förvänad på Fjällräven Classic hur en del par såg ut. Killen hade rejäla kängor eller terränglöpskor, rejäla byxor, och en bra vindtät jacka, ryggsäck som satt bra osv medan tjejen hade gympaskor, eller kanske vandrarkängor, jeans, en ryggsäck ofta utan höftbälte som avlastar och en "stadsfriluftsjacka" modell kort i midjan. Hade de inte hittat några bra kläder eller vill de absolut inte bli sedda i "töntkläder" eller vad? men det fanns givetvis en drös med kvinnor i rejäla kläder också men då oftast av de absolut dyraste märkena, för de billigare märkena gör väldigt lite damkläder. Hur jämställt är det?

Det blev ingen Luleåpromenad för mig idag, åkte hem, letade fram överdelen på byxan och gick ut i skogen här i närheten istället. Älskar att gå på stigarna upp på berget på andra sidan sjön.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Sarha sa...

Men vet du inte, fickor får ju tjejer att se tjocka ut?? Och vem vill gå runt i skogen och se tjock ut, tänk om man möter någon... *suckar och himlar med ögonen* Skämt å sido, jag hatar också de där tjejbyxorna, kan de liksom inte vara funktionella och snygga samtidigt, eller nån kunde kanske satsa på unisexbyxor, eller nåt.

Ylva sa...

Men jag förstår inte heller varför inte damer kan ha herrkläder. Varför måste det delas upp? Visst, insvängda jackor och kanske lite mer utrymme för rumpa/lår, men friluftskläder ska ju ändå oftast inte smita åt och sådär, varför inte bara göra många storlekar på samma modeller.

Béatrice Karjalainen sa...

@Sarah och @Ylva Unisex är nog ingen bra idé. Kroppsmässigt kring höft och midja är de flesta män och kvinnor ganska olika. Ex. jag är bred över höfterna men väldigt smal midja. Det skulle aldrig funka med herrbyxor då skulle jag behöva snöra åt dem i midjan med skärp och få det riktigt knövligt.

Jag vill ha mina friluftskläder välsittande men med bra tyger och fickor odl.